Recept

Svensk Gammaldags Vanilj

 

Råvara

1,5 liter

3 liter

6 liter

12 Liter

Grädde 40%

500

1000

2000

4000

Mjölk 3%

500

1000

2000

4000

Äggulor

120

240

480

960

Socker

225

450

900

1800

Honung

20

40

80

160

Vaniljstång

2

4

8

16

Gör så här!
Häll mjölken, grädden och honung i en kastrull. Tillsätt vanilj bönor och vanilj frön.

Vispa ihop äggulorna och sockret i en skål luftigt och fluffigt.

Värm mjölkblandningen långsamt  på medeltemperatur under vispning vispa hela tiden i 8:or 

Ta lite av den uppvärmda mjölkblandningen Häll lite i taget – i de vispade äggulorna/socker 

Se till att vispa ordentligt

Häll all vätska tillbaka in i kastrull. Under vispning, återvärm basen på medeltemperatur tills den tjocknar något och temperaturen når 82-84 ° C (tills basen är tjock nog att täcka baksidan av en slev)

Var försiktig – du inte vill sluta med äggröra!

Ta basen av värmen.

Kyl basen så snabbt som möjligt. Täck och låt den kylda basen i kylskåp i minst 8 timmar, men helst längre.

Häll den kylda basen i din glassmaskin

Placera i ett fryskärl, täck med plastfolie och kör in i frysen!

Tänk på att temperera glassen i kylskåp till -14°C innan servering för att få ut så god,smakfull, och krämig glass som möjligt!

Kommentera