Svensk Gammaldags Vanilj
Råvara |
1,5 liter |
3 liter |
6 liter |
12 Liter |
|
||||
Grädde 40% |
500 |
1000 |
2000 |
4000 |
Mjölk 3% |
500 |
1000 |
2000 |
4000 |
Äggulor |
120 |
240 |
480 |
960 |
Socker |
225 |
450 |
900 |
1800 |
Honung |
20 |
40 |
80 |
160 |
Vaniljstång |
2 |
4 |
8 |
16 |
Gör så här!
Häll mjölken, grädden och honung i en kastrull. Tillsätt vanilj bönor och vanilj frön.
Vispa ihop äggulorna och sockret i en skål luftigt och fluffigt.
Värm mjölkblandningen långsamt på medeltemperatur under vispning vispa hela tiden i 8:or
Ta lite av den uppvärmda mjölkblandningen Häll lite i taget – i de vispade äggulorna/socker
Se till att vispa ordentligt
Häll all vätska tillbaka in i kastrull. Under vispning, återvärm basen på medeltemperatur tills den tjocknar något och temperaturen når 82-84 ° C (tills basen är tjock nog att täcka baksidan av en slev)
Var försiktig – du inte vill sluta med äggröra!
Ta basen av värmen.
Kyl basen så snabbt som möjligt. Täck och låt den kylda basen i kylskåp i minst 8 timmar, men helst längre.
Häll den kylda basen i din glassmaskin
Placera i ett fryskärl, täck med plastfolie och kör in i frysen!
Tänk på att temperera glassen i kylskåp till -14°C innan servering för att få ut så god,smakfull, och krämig glass som möjligt!